8 Mart 2009 Pazar

Bankacılık Etik İlkeleri

"Derisini Değiştirmeyen Yılan Ölür" , NIETZSCHE

Genel olarak, günümüz bankacılığında sekiz temel etik ilke bulunmaktadır. Bu etik ilkeler sırasıyla şunlardır:
  • Dürüstlük İlkesi
  • Tarafsızlık İlkesi
  • Ayrımcılık İlkesi
  • Güvenilirlik İlkesi
  • Saydamlık İlkesi
  • Toplumsal Yararın Gözetilmesi ve Çevreye Saygı İlkesi
  • Suçtan Kaynaklanan Mal Varlığı ile Mücadele İlkesi ve son olarak
  • İçerden Ögrenilenlerin Ticareti İlkesidir.

Bankacılır; yasal ve idari üzenlemeler gereği, genel kabul görmüş "bankacılık etik ilkelerine" uyum göstermekle yükümlüdürler. Günümüzde bankalar faaliyetlerini yerine getirirken müşterilerine, çalışanlarına, hissedarlarına, grup şirketleri ve diğer banka, tüm kurum ve kuruluşlar ile olan tüm ilişkilerinde dürüstlük ilkesine bağlı kalırlar.

Tarafsızlık ilkesi doğrultusunda bankalar, hem çalışanları hem de müşterileri arasında ayrım gözetmez, önyargılı davranışlardan kaçınırlar. Çok iyi bilinmelidir ki, insana saygı ve sevgi başarının temelini oluşturmaktadır.

Bankalar müşteriler arasında ayrımcılık yapmazlar. Ayrımcılık ilkesi gereği; bankalar müşterilerine hizmet sunarken, din, dil, ulus, finansal ve toplumsal statü, cinsiyet vbg. farklılıkları gözetmeksizin faaliyetlerini sürdürürler.

Güvenilirlik ilkesi gereği; tüm bankacılık hizmet ve işlemlerinde, müşteriler ile karşılıklı güven anlayışı içerisinde açık, anlaşılır ve doğru bilgi verirler ve müşteri hizmetlerini zamanında ve eksiksiz yerine getirirler.

Saydamlık ilkesi gereği; bankalar müşterilerine, kendilerie sunulan ürün ve hizmetler hakkında, yarar ve riskler, hak ve yükümlülükler vbg. konularda açık, anlaşılır ve net bir biçimde bilgilendirirler. Tüm faaliyetlerde kârlılık yanında, toplumsal yararın gözetilmesi ve çevreye saygı ilkeleri doğrultusunda, sosyal ve kültürel etkinliklere destek sağlamaya özen gösterirler.

Uluslararası normlar ve ulusal mevzuat hükümleri çerçevesinde; suçtan kaynklanan harhangi bir malvarlığı değerlerinin aklanması, yolsuzluk ve benzeri suçlarla mücadeleyi önemli bir ilke olarak benimserler. Hem bankacılık alanında hem de diğer alanlardaki kurum ve kuruluşlarla ve yetkili mercilerle iş birliği yapmaya özen gösterirler.

Suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerinin aklanması ilkesi gereği; banka bünyesinde amaca yönelik gerekli önlemleri alırlar ve tüm personel için eğitim programları düzenlerler.

İçerden öğrenilenlen bilgilerin ticareti ilkesi gereği, bankalar içerden öğrenilen bilgilerin kullanımının önlenmesi için gerekli her türlü tedbiri alırlar.

Bankalar tasarruf sahiplerinin hak ve menfaatlerinin korunması, mali piyasalarda güven ve istikrarın sağlanması, ekonomik kalkınmanın gereklerini dikkate alarak, mevduat ve kredi sistemlerinin etkin ve verimli birşekilde çalışmasının sağlanması, ekonomide önemli zararlar doğurabilecek işlem ve uygulamaların önlenmesi, toplumsal yararın gözetilmesi ve çevrenin korunması vbg konular üzerinde genel kabul görmüş ilkeler doğrultusunda faaliyetlerini sürdürmeleri gerekmektedir.

Kaynaklar:
1. http://www.tbb.org.tr/turkce/teblig/1012.doc
2. http://www.tbb.org.tr/turkce/etikusuller.pdf


SEVMEDEN YAPTIĞIN İŞ GÖZÜNDE BÜYÜR...!