2 Kasım 2010 Salı

DEVLET (LEVİATHAN) ARACILIĞIYLA NELER YAPABİLİRİZ ?

1. AKSİYOM: "Ülkem benim için ne yapabilir"; bu ifade devletin patron, yurttaşın ise onun bekçiliği altında olduğu anlamı çıkar ki bu görüş veya düşünce özgür insanın kendi yazgısından sorumlu olduğu inancına ters düşer. 2. AKSİYOM: "Ülkem için neler yapabilirim"; bu ifade bireye görev yükleyen bir ifadedir. Devlet efendi, yurttaşın da hizmetkar veya adanmış anlamına gelen bir ifadedir. Özgür bir insan için ülkesi, onu oluşturan bireylerin toplamıdır; bireylerin üzerinde ve onları aşan bie şey değildir. Bireyler ortak ulusal mirastan gurur duyması ve ortak toplumsal geleneklere sadık kalmalıdır. 3. AKSİYOM: Özgür insan ne "ülkesinin onun için neler yapabileceğini", ne de kendisinin "ülkesi için neler yapabileceğini" sorar. Bunun yerine, 4. AKSİYOM: Ben ve diğer yurttaşlar veya vatandaşlar bireysel sorumluluklarımızı yerine getirmeyi kolaylaştırmak için, çeşitli hedef ve amaçlarımızı gerçekleştirmek ve hepsinden önemlisi, özgürlüğümüzün korunması için DEVLET (LEVİATHAN) aracılığıyla neler yapabiliriz diye soru sorar. 5. AKSİYOM: Yarattığımız devletin, özgürlüğümüzün korunması için kurduğumuz hükümetin o özgürlüğü yok edici bir DEV'e dönüşmemesini nasıl sağlayabiliriz diye soru sorar.

SONUÇ:
(LEVİATHAN) canavarı, yani sınırsız güce sahip DEV(LET), ülkede hak ve özgürlüklerin koruyucusu olarak değil, hak ve özgürlüklerin ihlalcisi haline gelmiştir.

Herkes ülkede insanların hak ve özgürlüğünün Devlet (LAVİATHAN) tarafından ihlal edildiğinin, bilincindedir. Ancak, hiç kimse bu sınırsız gücün (Leviatha'nın) nasıl durdurulacağını bilmemektedir....!

İnsanların hak ve özgürlüklerimizi korumak için oluşturulan KKTC devleti zamanla büyüdü ve gelişti, büyük bir LEVİATHAN oldu. Devlet (LEVİATHAN) büyüdükçe hak ve özgürlüklerimizde o ölçüde küçüldü. İşte alın size KKTC DEVLETİ; SINIRSIZ DEVLET, SINIRSIZ GÜÇ !

Kaynak:
1. Milton Friedman, "Kapitalizm ve Özgürlük", çevirim yılı: 2008.