7 Mart 2009 Cumartesi

Toplumsal Paradoks: Kuzey Kıbrıs Türk Toplumu (KKTC/TRNC)

KKTC'de (TRNC), kamu kuruluşlarının neden olduğu kaynak dağılımı bozukluğu, kaynak savurganlığı, yaratılan garip ekonomi-siyaset ilişkileri düzeni, Hukuk-Denetim-Finans-Yönetim kargaşası, toplum yapısı ile ekonomik dengeye büyük ölçüde zarar vermektedir-kaotik düzen.

Hemen belirteyim; KKTC'de (TRNC !) şimdiki nesil, gelecek nesillerin haklarını gasp etmektedir. Bu gasp; ülkede uzun yıllar devam etmekte olup paradoksal önlemlerle halk uyutulmaya çalışılmaktadır.

KKTC'de (TRNC), devletçiliği ve müdahaleciliği öneren kalemlerin ve medyamatik programların çoğunda Hegel’in otorite özlemine, Marx’ın sermaye düşmanlığına, Saint-Simon’un plancılık ve teknokrasi eğilimlerine, Fichte’nin milliyetçiliğine, List’in ulusal ekonomi doktrinine değin çeşit türlü düşünceler vardır. Devletçi, merkeziyetçi ve müdaheleci zihniyetler ülkede toplum yapısına ve ekonomik dengeye büyük ölçüde zarar vermektedir...

Kıbrıs Türkleri'nin dönemsel olarak ekonomi tarihini (ekonomik geçmişini) özetlemek gerekirse:

  • 1570-1878 (OSMANLI EĞEMENLİĞİ): Vergi-Zulüm-İsyan Ekonomisi, Tağşiş Ekonomisi
  • 1878-1960 (İNGİLİZ EĞEMENLİĞİ): İşgal Ekonomisi, Sömürge Ekonomisi 1960
  • (KIBRIS EĞEMENLİĞİ): Savaş Ekonomisi, Ambargo Ekonomisi
  • 1974-1983 (K.T. FEDERE DEVLET EĞEMENLİĞİ): Ganimet Ekonomisi, Rant Ekonomisi, Kapalı Ekonomi
  • 1983- !/? (K.K.T.CUMHURİYETİ EĞEMENLİĞİ): Böl-Dağıt-Yönet Ekonomisi, Rant Ekonomisi, Enflasyon Ekonomisi, Yasal Soygun Ekonomisi, Mafya Ekonomisi, Kriz Ekonomisi, Fahiş Fiyat-Fahiş Faiz Ekonomisi, Vergi Dışı Ekonomi.


Unutmamalıyız ki; yasaların (hükümetin) boş bıraktığı alanları, mafya doldurur ! Yasa dışı organizasyonlar (mafya organizasyonları veya organize suç örgütleri) hayatımızın her alanına girerek, neredeyse el atmadık sektör bırakmadı !

Hayatımızın her alanına giren ve ülkede kol gezen belli başlı mafya türleri sırasıyla şunlardır:

  • Kumar Mafyası, Fuhuş Mafyası, Uyuşturucu Mafyası, Döviz Mafyası, Sahte Para Mafyası, Hırsızlık Mal Pazarlama Mafyası, Tarihi Eser Kaçakçılığı Mafyası, Yetkisiz Para Ticareti ve Tefecilik Mafyası, Göçmen Mafyası, Bakıcılık ve Temizleyicilik Mafyası, Korumu ve Haraç Mafyası, Bilişim Suçları Mafyası, Gümrük Mafyası, Naylon Fatura Mafyası, İnsan Kaçakçılığı Mafyası, Çevre Suçları Mafyası, Vize-Pasaport-Kimlik Mafyası, Pornografi Mafyası, İnşaat Mafyası, Eğlence ve Şans Oyunları Mafyası, Et Ticareti Mafyası, Sigara Mafyası...

Yaşam alanlarında gün geçtikçe yaygınlaşan ve ülkede mafya dünyasını adlandırmakta olan çok sayıda ifade kullanılmaktadır. Mafya dünyasını adlandırmak için kullanılan ifadeler sırasıyla şunlardır: Korsan Ekonomisi, Gri Ekonomi, Siyah Ekonomi, Yasa Dışı Ekonomi, Karapara Ekonomisi, Yasa Dışı Ekonomi, Karapara Ekonomisi, Mafya Ekonomisi, Yeraltı Ekonomisi, Suç Ekonomisi.