Hemen belirteyim: KKTC'de fiyat mekanizması’nın normal zamanlardaki olağanüstü etkinliği ancak, ülkede anormal zamanlarda fiyat mekanizması işlemez hale geldiği zaman daha iyi anlaşıldığı ve şimdi hepimizin sahte kapitalist olduğudur. KKTC’de, fiyat mekanizmasının çalışmasına engel olan faktörler sırasıyla şunlardır:
- Devlet Felsefesi/ Devlet Politikası: Bir taraftan devlette bulunun iktidardaki parti(ler) AB ve Dünya ile entegrasyondan bahsetmekte, diğer yandan ekonomide müdahaleci (yasakçı ve anti-demokratik) bir tavır ile sürdürülebilir bir ekonomik büyüme ve gelişmeden bahsedebilmektedirler. Unutmamalıdır ki; uluslar üstü bir birlik olan AB’de, sosyal refah devleti (sınırsız devlet) politika anlayışı değil, tam aksine fiyat mekanizmasının hakim olduğu, serbest piyasa politikası anlayışı (sınırlı devlet) yatmaktadır. Ülkemizde, mevcut parti-politik anlayış ile bırakın Avrupa Birliği, Afrika Birliğine bile üye olamayız...
- Devletin/ Kamu’nun Büyüklüğü: ülkede Sosyal Refah Revleti’nin olağanüstü büyüklüğü ve ekonominin devleti (hantal DEV’i) taşıyamaz durumda olması, fiyat mekanizmasına olumsuz derecede etki etmektedir. Devletin ağır yükü Ekonomi’nin her köşesinde vatandaşlar tarafından hissedilmekte ve kuşkuyla izlenmektedir.
- Ağır Vergi Yükü (Yasal Soygun): Ülkede vatandaşlar devletin ağır yükünü, yüksek vergilerle karşılamak zorunda bırakılmaktadır. Devletin harcama vergileri vatandaşların karar ve faaliyetleri üzerinde saptırıcı bir etkiye yol açmaktadır. Ağır vergi yükü altında ezilen ekonomik birimler (baskı hissi) vergi içi ekonomiden, vergi dışı ekonomiye kaymakta (vergiden kaçınma) ve devleti vergi kaybına uğratmaktadır.
- Devlet Harcamaları: Kamu harcamaları, yeni vergiler veya vergi oranlarının artırılmasıyla finansmanı ekonomik büyümenin yavaşlamasına, fiyat istikrarının bozulmasına, rekabet gücünün azalmasına vbg. neden olmaktadır.
- Vergi Dışı Ekonomi (Vergi Kaçakçılığı): Devlet yönetimindeki israf ve savurgalıklar, merkeziyetçilik, siyasal istikrarsızlık, bürokratizm, siyasal yozlaşmaların yaygın olması, çıkar gruplarına sağlanan imtiyazlar, vergi yasalarının sıkça değişmesi, kamu kurumlarına olan güvenin azalması, adalet ve yargı sisteminin iyi işlememesi, vergi sistemindeki karmaşalık, vergi denetimindeki yetersizlik vbg. nedenler, vergi dışı ekonominin genişlemesine neden olmaktadır. Alışıla gelen vergi dışı yaşam, genel ekonomimiz üzerinde olumsuz etkiler ve sonuçlar doğurmaktadır.
- Vergi Kaybı ve Bütçe Açıkları: Vergi dışılığın sonucu olan vergi kaybı ve bunun sonucunda ortaya çıkan bütçe açıkları, vergi dışından borçlanmaya (özellikle, kamu bankalarından borçlanmaya) yol açmaktadır. Genel ekonomi üzerinde tahripkâr sonuçlar doğurmakta ve sistemdeki doğal dengeleri bozmaktadır.
- Diğer Önemli Faktörler: tekelci bir piyasa yapısı içerisinde halka fahiş fiyat sunan oligopolcü/tekelci firmalar veya tacirler, rekabet bozucu unsur olan askeri kantinler, dış ticarete uygulanan müdahaleci ve yasakçı devlet politikaları ( dış ticarete uygulanan yüksek miktardaki vergileri vbg. faktörler), ekonomimiz üzerinde ve dolayısıyla hane halkı üzerinde olumsuz etkiler ve sonuçlar doğurmaktadır.
Yedi ana başlık altında özetlediğim tüm faktörler, KKTC’de fiyat mekanizmasının çalışmasına engel teşkil etmektedirler. Sadece belirli bir faktör değil, tüm yukarda sayılanlar fiyat mekanizmasının etkin olarak çalışmasına engel olmaktadırlar. Fiyat Mekanizması’nın serbest piyasa koşullarına göre etkin olarak çalışmaması; doğal olarak, mal ve hizmet Fiyatları’nın yükselmesine ve halkımızın Güney Kıbrıs’dan daha ucuz ve kaliteli mal ve hizmet almalarına imkan sağlamaktadır.
Serbest piyasa ekonomisinde fiyatlar devlet tarafından (yukardan aşağıya doğru) değil, (aşağıdan yukarıya doğru) bireyler/tüketiciler tarafından belirlenir. Devletin piyasaya sınırsız müdaheleleri, hem ekonomik büyümemize ve genişlememize, hem de kişisel özgürlüğümüze engel teşkil etmektedir.
10.11.2007