Matematik ve sayıların işin içine girdiği noktada, kişiler olaylara ve sonuçlara mutlak doğruluk olarak bakar.
31 Mayıs 2009 Pazar
Etkin Piyasalar, Temel ve Teknik Analizciler
Borsadaki fiyatların öngörülebilirliği, bir serabın peşinden koşmakla ayni şeydir. Şöyle ki; etkin piyasalarda sofistike finans modelleri, yunan sembolleri ile kompleks istatistiksel ilişkiler kurarak, piyasanın dalgalı sularındaki fiyat grafiklerlerini izleyerek hisse senedi ve/veya döviz fiyatlarını önceden tahmin edip ortalamanın üzerinde kâr elde etmek (anormal kâr elde etmek) mümkün değildir.
Etkin piyasalarda, birinin kazancı, diğerinin kaybıdır. Örneğin, belli bir süre içerisinde alım-satım işlemlerinden kazanan veya kâr elde eden bir yatırımcının belli bir sure sonra tekrarlanan alım-satım işlemlerinden yine kâr elde edeceğini öngörmek mümkün değildir. Her zaman ve her yerde mutlaka birinin kazancı diğerinin kaybı olmaktadır.
Kısa vadede; hisse senedi ve döviz fiyatlarının gelecekteki değerinin tahmin etmek çok zordur. Şans faktörü dışarı; ortalamanın üzerinden piyasadan (borsadan) alım-satım işlami yaparak ortalamanın üzerinde kâr elde etmek olanaksız değilse bile çok zordur. Manüplasyon yolu deneyerek piyasalardan hileli kazanç elde etmek yasal değildir. Finans tarihinde, piyasadan hileli kazanç sağlamak yolu ile Bernard Madoff ve Charles Ponzi'nin şatoları kafalarına yıkılmıştır...!
Çağdaş ekonomilerde “altın yumurtanın” araştırılması üzerine değişik finans yöntemleri ortaya çıkmıştır. Bu yöntemler sırasıyla “temel ve teknik” analizlerdir. Bu analiz yöntemlerini ilke edinmiş profesyoneller (bundan sonra GRAFİKÇİLER olarak adlandırılacaktır) ayni sorunu çözmeye çalışırlar; ikisi de fiyatların gidecekleri muhtemel yönü belirlemeye çalışırlar, fakat soruna değişik yönden yaklaşırlar. Temel grafikçi (temelci) piyasa hareketlerinin (fiyatların aşağı ya da yukarı gitmesi ya da ayni kalmasına yol açan ekonomik güçlerin) nedenlerini incelerken, teknik grafikçi (teknikçi) ise piyasa hareketlerinin sonuçlarını inceler ve bu hareketler üzerinde yoğunlaşır.
Temel grafikçi, bir hisse senedinin gerçek değerini belirleyebilmek için o hisse senedinin etkileyen tüm etkenleri inceler- ekonomik, sektörel ve şirket analizleri gibi üş aşamalı yol izlerler ve eğer bir hisse senedinin gerçek değeri o andaki piyasa fiyatının altında ise o zaman hisse senedi gerçek değerinin üzerine çıkmış demektir ve satış işlemi yaparlar. Eğer bir hisse senedinin gerçek değeri o anki piyasa fiyatının üzerinde ise o hisse senedi gerçek değerinin altına inmiş olur ve alım işlemi yaparlar. Al-satçılar (temel ve teknik grafikçiler) işte böyle çalışırlar. Piyasanın derin sularındaki dalgalanmalara değişik yönden yaklaşırlar...!
Her iki grafikçi de piyasa fiyatlarının gelecekte izleyecekleri yolu ve uygun alım-satım zamanını (stratejisini) tam olarak tahmin etmek için bir serabın peşinden koşmakla uğraşırlar. Altın yumurtanın araştırılmasında, çoğunlukla, bilimsellikten hayala kadar uzanan değişik türden “finans-yatırım” bozgununa uğrarlar.
Etkin piyasalarda birinin kazancı, diğerinin kaybıdır. Bugünkü kazançlar belli bir sure sonra tekrarlanan kayıpların bedelidir. Piyasadan, ortalamanın üzerinde kâr elde etmek mümkün değildir. Piyasalar çok hızlı bir şekilde bütün bilgileri değerlendirdiği için ne temelcinin ne de teknikcinin biribirinden herhangi bir üstünlük veya avantaj elde etmesi mümkün değildir.
Piyasa fiyatı bilinen temel verilerin çok önünde yürürler. Piyasa fiyatı temel verilerin veya o günkü sıradan düşüncenin bir öncü göstergesi gibi rol oynasa bile bu veriler çok önceden piyasaya girmiş ve fiyatlara yansıtılmıştır. Etkin piyasalarda fiyatlar, bilinmeyen veya tahmini güç temel verilere doğru yol alırlar. Al-satçılar (grafikçiler) hisse loto tahminlerini sofistike finans modelleri, yunan sembolleri ile kompleks istatistiksel ilişkiler kurarak, piyasanın dalgalı sularındaki fiyat grafiklerlerini izleyerek hisse senedi ve/veya döviz fiyatlarını önceden tahmin edip ortalamanın üzerinde kâr elde etmeya çalışırlar.
Her iki grafikçi de diğer oyuncuların yaptıklarını özenle inceler ve ne yapmak istediklerini tahmin etmeye çalışırlar. Her iki grafikçi de gelecekte atılacak yatırım stratejilerine ışık tutmaya çalışırlar- en büyük aptal teorisi. Bilmezler ki piyasada fiyatlar “rastgele seyir” izler; piyasa o kadar etkindir ki yeni bir bilgi geldiğinde fiyatlara yansıtılır ve önceden yapılan tahminlerle hisse senetleri (dövizler) sürekli olarak kazanç sağlayacak hızda alınıp satılamaz. Piyasanın olağan üstü gücü karşısında; piyasanın olağan üstü fiyat değişmelerini, ne temelciler ne de teknikciler tahmin edilebilir.
Piyasanın derin ve dalgalı sularında iki büyük oyuncunun, temel ve teknik analizcilerin (grafikçilerin) bilmesi gereken şudur: Borsadaki fiyatların öngörülebilirliği, bir serabın peşinden koşmakla ayni şeydir. Etkin piyasalarda, uzun vade yaklaşımları dışında, hisse senedi veya döviz fiyatlarının gelecekteki değerlerini tahmin etmek, ortalamanın üzerinde kâr elde etmek, olanaksız değilse bile çok zordur.
Hakan Ürem
1 Mayıs 2009 Cuma
Private Property in Money: Inflation and Confiscation of the Value of Money
Inflation is the worldwide phenomenon in the sense that it involves government's policies of sabotaging the value of money in the economic system. The prospect for confiscation of value of through monetary inflation reduces the intrinsic advantages of holding claims dominated in money. And it creates a distortion in favour of real assets. An effective monetary constitution (which exists nowhere in the world) that would guarantee stability in the value of monetary unit would work miracles, whether measured against criteria of liberty or efficiency.
This paper is about government's sabotaging of the market mechanism through inflation and confiscation of the value of money.
Inflation destroys the fabric of society. . . According to enemies of the free market system: “the best way to destroy the capitalist system is to debauch the currency. There is no subtler, no surer means of overturning the existing basis of society than to debauch the currency. The process engages all the hidden forces of economic law on the side of destruction, and does it in a manner which not one man in a million is able to diagnose".
In his book,"Philosophy of Money", Georg Simmel explains that: "The purely monetary connection between ruler and subject demonstrated the absence of any other relationship. The continuous depreciation of currency by rulers was an appropriate technique within such a relationship; for these methods, which give all the benefits to one side and the entire loss to the other. This has been traced to the fiscal policy of rulers who use the royal prerogative of coinage as a means of taxation without concern for the consequences of devaluation."
What inflation does is this:
- The government issues new money; that is, it raises funds without taxing or borrowing. To the government, this is pure gain. As the new money works its way through the economy, prices rise. The first receivers of the new money gain at the expense of the later receivers. Inflation, then, confers no general, social benefit; instead it redistributes the wealth in favour of first comers. . .Those stuck with the loss include fixed income groups; ministers, teachers, people on salaries, those on fixed money contracts made before the price rise, life insurance beneficiaries, retirees, landlords with long term leases, bond holders and other creditors, and those holding cash.
- Business calculation becomes more difficult. Prices do not change uniformly or at the same speed; it becomes harder to separate the lasting from the transitional, to guess the demands of consumers. Business accounting may seriously overstate profits, may even consume capital while presumably increasing investment.
- The sellers market leads to a declining quality of goods and services, since consumers resist price increases less when they are concealed by less quality.
- Quality of work declines as people go for "get rich quick" schemes and scorn sober effort. Thrift is penalized and debt encouraged, since debt is paid off in lower valued money.
- Families and communities continue to fail. The media emphasizes corporate misdeeds over government corruption even though it is hard to find any reason to trust politicians or government bureaucrats. At least not all chief executive officers are crooked, something one cannot be sure about in government !
- By a continuing process of inflation, governments confiscate, secretly and unobserved, an important part of the wealth of their citizens. By this method they not only confiscate, but they confiscate arbitrarily. And, while the process impoverishes many, it actually enriches some. The sight of this arbitrary rearrangement of riches strikes not only at security but also at confidence in the equity of the existing distribution of wealth.
- Inflation lowers the general standard of living, as it creates an atmosphere of prosperity. More importantly, over time it destroys the fabric of society, it creates morally sloppy society and hence the process of wealth-getting degenerates into a gamble and a lottery...
- Inflation opens up the road to serfdom; it leads to planned society in which dominant class has both economic and political power. It leads distortion in the markets that a class of capital-controllers are in power- sabotaging the price mechanism or the free market economic system.
Inflation is a bad; in the sense that it leads to distortions and problems in an economy. It distort the functioning of the price mechanism (informing, incentivising, and rationing functions)in the economic system. Thus, inflation includes losses to savers, losses to people with fixed incomes,losses to taxpayers,confusing price signals,speculation crowding out production,reduced attention to productivity,wastage of resources in the economy.
In sum; "the abandonment of the gold standard made inflation possible for the welfare statistics to use the banking system as a means to an unlimited expansion of credit. In the absence of the gold standard, there is no way to protect savings from confiscation through inflation. There is no safe store of value....",(Alan Greenspan). "The Central Bank is an institution of the most deadly hostility existing against the principles and form of Constitution",(Thomas Jefferson).
References:
1.http://www.safehaven.com/article-7668.htm
2.http://goldprice.org/bob/2009/01/gold-and-government-fiat-token-turmoil_09.html
3.http://www.marketoracle.co.uk/Article10319.html
4.http://www.marketoracle.co.uk/Article1143.html
5.http://www.lewrockwell.com/orig5/crispin4.html
6.http://www.pbs.org/wgbh/commandingheights/shared/minitext/ess_inflation.html
7.http://www.pbs.org/wgbh/commandingheights/shared/pdf/ess_inflation.pdf