6 Eylül 2009 Pazar

RİSKE MARUZ DEĞER (RMD) ve RİSK YÖNETİMİ

Risk yönetiminde RMD ölçüm modeli (istatiksel model) hiçbir devrim yaratmamıştır. RMD ölçüm modeli bilimsellikten uzak bir şekilde gelecekte ne olabileceğini tahmin etmeye çalışan çok basit bir finansal falcılık aracıdır.

Risk yönetimi; riskin doğru bilinip ölçülmesinde, ekonometri, istatistik, finansal iktisat gibi akademik disiplinlerden yararlanılarak ortaya çıkan bir süreç olduğu izlenmektedir. Örneğin, bankalarda sermaye yeterliliği oranının paydasını oluşturan büyüklüğün, yani maruz kalınan riskin sayısal tutarının doğru ve tam olarak ölçülmesi etkin bir risk yönetimini gerektirmektedir.

Bankalarda “riske maruz değer” (Value at Risk, VAR) hesaplaması bir tahmin yöntemidir. Bankalarda riske maruz değer hesaplaması sermaye ile ilgili olup beklenmeyen kayıplarla ilgilidir. Risk yönetimi yaklaşımında sermaye beklenen değil, beklenmeyen kayıpların karşılığı olarak değerlendirilmelidir. Risk belirsizliği işaret ettiğinden, SERMAYE beklenen kayıp ile ilişkilendirilmemesi gerekmektedir. Bu çerçevede ele alındığında, beklenen kayıp risk değildir; risk beklenmeyendir, belirsiz olandır.

Bankalarda beklenen kayıplar için "karşılık ayırma politikası"; sermaye ise üstlenilen kayıpların gerçekleşme olasılığına karşı bir güvence oluşturmalıdır. İşin özü; sermaye beklenmeyen kayıpla, karşılıklar ise beklenen kayıplarla ilgilidir. Bankaları teknik yönden en çok zorlayan husus maruz kalınan riskler (beklenmeyen kayıplar) karşısında ne kadar sermayenin yeterli olacağının etkin bir şekilde hesaplanması veya belirlenmesidir.

Sonuç: bankalarda RMD modeli, risk yönetiminin bir finansal falcılık aracıdır. İstikrarı sağlamak için uygulanan düzenlemeler, piyasa disiplinini bozarak “haksız rekabeti” doğurabilmekte; bankacılık sisteminin istikrarını tehdit eden ve ekonomideki toplam riski artıran mekanizmalara dönüşebilmektedir.

Gelişmiş ülkelerden başlayan ve gelişmekte olan ülkelerin de bankacılık sistemini tehdit eden Küresel Kriz, çağdas risk yonetiminin RMD hesaplamaları (finansal mühendislik modelleri) ile önceden tahmin edilememiştir. Gelişmiş ülkelerde sıklıkla yaşanan finansal skandallar çağdaş risk yönetim teknikleriyle önceden tahmin edilip önlenememiştir.

Ulusal ve uluslararası düzenlemeler gösteriyor ki, klasik bankacılık mesleği teknik bankacılık mesleğine doğru temel atmıştır; GÜNÜMÜZ BANKACILIĞI TEKNİK BANKACILIKTIR...! Bankacılar günümüzde "teknisyen bankacılar" (istatistikçi, ekonometrici) olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedirler.

Kanaatimce, bankalarda risk yönetiminin başarısı KURUMSAL YÖNETİMİN (iyi yönetim) gelişmişliği ve uyğulanabilirliği çerçevesinde ele alınması gereken bir süreçtir. Hiç süphesiz, bankalarda risk yönetiminin başarısı, temel bankacılık ilkelerinden hareketle, kendi kendini yenileme özelliğine sahip bir kurumsal yönetim sürecidir. Bankalar açısından ön plana çıkan ve hızlı bir gelişim süreci yaşayan "kurumsal risk yönetimi" tüm çalışanların kurumsal hedef ve stratejilere inanması ve risk yönetim prensiplerini benimsemesiyle gerçekleştirilebilir.

Finansal mühendislik okulunun bilmesi gereken şudur; risk-getiri alanındaki başarı, riski minimize yada maksimize etmek değil, sadece onu iyi bir şekilde yönetmek olmalıdır. Bankacılık işi risk yönetim işidir; risk yönetim sanatıdır. İyi tasarlanmış bir kurumsal yönetim, risk yönetiminin en temel unsurudur; finansal sistem için de hayati bir nitelik taşımaktadır.

“İnsan akıbetinin efendisi değildir ve hiçbir zamanda olmayacaktır". "İnsanın aklı onu daima bilinmeyen ve öngörülmeyen yeni şeyler öğrenmeye doğru götürecektir".

1 Eylül 2009 Salı

KIBRISLI TÜRKLERİN EKONOMİ TARİHİ

Kıbrıs Türkleri'nin ekonomi tarihini (ekonomi geçmişini) beş değişik dönemde analiz etmek mümkündür:

  • 1570-1878 (OSMANLI EĞEMENLİĞİ): Vergi-Zulüm-İsyan Ekonomisi, Tağşiş Ekonomisi;
  • 1879-1960 (İNGİLİZ EĞEMENLİĞİ): İşgal Ekonomisi, Sömürge Ekonomisi;
  • 1960-1974 (KIBRIS EĞEMENLİĞİ): Savaş Ekonomisi, Ambargo Ekonomisi;
  • 1974-1983 (K.T. FEDERE DEVLETİ EĞEMENLİĞİ): Ganimet Ekonomisi, Rant Ekonomisi, Kapalı Ekonomi;
  • 1983- !/? (K.K.T.CUMHURİYETİ EĞEMENLİĞİ): Böl-Dağıt-Yönet Ekonomisi, Rant Ekonomisi, Enflasyon Ekonomisi, Yasal Soygun Ekonomisi, Mafya Ekonomisi, Gazino-Kumar-Fuhuş Ekonomisi, Kriz Ekonomisi, Fahiş Fiyat-Fahiş Faiz Ekonomisi, Vurgun Ekonomisi, Vergi Dışı Ekonomi....
KKTC’de şimdiki nesil gelecek nesillerin haklarını gasp etmektedir; DEV(let).

“Büyük şeyleri başarmak için bilgi ve cesaret gereklidir".

 
VUR-KIR-YOK ET-GASP ET , BÖL-DAĞIT-YÖNET felsefesi (Devlet Yönetişim Felsefesi) aydınlığın yolu mu sizce ?

KKTC BANKACILIK TARİHİ

  1. Dönem: 1879-1960 İngiliz Sömürgesi Bankacılık Dönemi
  2. Dönemi: 1961-1974 Cumhuriyet Dönemi Bankacılığı
  3. Dönem: 1975-2000 Geri Kalmış Bankacılık Dönemi
  4. Dönem: 2001-2007 Geleneksel (Gazino Bankacılığı) Bankacılık Dönemi
  5. Dönem: 2008- ? Çağdaş (Gazino Bankacılığı) Bankacılık Dönemi !