HASTALIĞIN TANIMI
Orosprozist, sağlam temeller üzerine inşa edilmemiş ve zincirleme reaksiyon sonucu oluşan çok ciddi bir toplumsal hastalığı ifade eder.
HASTALIĞIN ORTAYA ÇIKTIĞI ALANLAROrosprozist hastalığı; ekonomik, sosyal, kültürel, ve politik alanlarda ortaya çıkan bir tür toplumsal hastalıktır.
HASTALIĞIN TESPİT EDİLDİĞİ YER
Orosprozist hastalığına ilk defa Kuzey Kıbrıs'ta rastlanmıştır.
HASTALIĞIN NEDENLERİ
Kıbrıslı Türklerin, toplumsal gücünü zayıflatacak/ortadan kaldıracak birçok politik,ekonomik,sosyal ve kültürel süreçler.
- Kısa dönemci rant elde etme zihniyeti ortamı yaratmalar,
- Kolayca kandırılan ve kandırılmaya açık olan politikacıları ve baskı gruplarını satın almalar,
- Ganimet Politikası ve Ganimet zihniyetini , bilerek ve isteyerek, tüm toplum katmanlarına aşılamak,
- Bilerek ve isteyerek; ülkeyi fantazi adasına dönüştürmek, böylelikle toplumsal çöküşü hızlandırmak,
- Toplumsal çıkarları değil; yabancı ülkelerin stratejik amaç ve çıkatlarını doğrultusunda hareket etmeler, toplum çıkarlarını bilerek görmezden gelmeler,
- Yabancı ülkelerin amaç ve çıkarlarına iştirak etme ve bu doğrultuda kendisine ve yandaşlarına yüksek miktarda rant sağlamak,
- Kıbrıslı Türklerin milliyetçi duyguları ile oynayarak onları kandırmalar/aldatmalar,
- Kıbrıslı Türklerin kendi ayakları üzerinde durmamaları için onlara kara, deniz ve hava operasyonları vasıtası ile para göndermeler-dağıtmalar,
- Kıbrıslı Türklerin üretim, yaratıcılık ve kendi kendine yetecek bir seviyeye gelmesini engelleyecek politika ve süreçler yaratmalar.
- Sözde kalkınma politikaları adı altında; bireyleri, işverenleri, hükümetleri kandırmalar,
- Bayrak-Ulus-Millet gibi kavramlar zincirinin arkasına saklanarak, toplumsal çöküş dinamiklerini görmezden gelmeler.
- Dünyada eşi ve benzeri görülmemiş toplumsal bir çöküş ortamı yaratmak ve bu çöküşün tam olarak gerçekleşmesi üzerine gerekli tüm önlemleri almak.
Orosprozist hastalığı, bulaşıcı bir hastalıktır, ve yüksek seviyede yayılma-ve-yıkıcı etkilere sahip bir hastalık türüdür.
Hastalığın esas etkisi toplumun büyük bir kısmının, bilerek veya bilmeyerek, hastalığa yakalandığı halde "erken-tanı-tedavi" tedbirinden uzaklaşmak istemesidir. Hastalar tarafından kabul görmeyen tedavi yöntemleri toplumun her köşesinde kalıcı (tahripkâr) etki ve sonuçlar doğurur ve böylece hastalığın tedavisi daha da zorlaşır.
HASTALIĞIN TEDAVİSİ
Toplumsal bir hastalık; toplumsal bir mücadele ister. Hastalığın tedavisi için bir değil, birden fazla "tedavi yöntemi" uygulanması gerekmektedir:
- Orosprozist hastalığı ölümcüldür ve hastalığının tedavisi çok zordur.
- Hastalığın tedavisi uzun ve zahmetli bir süreç almaktadır. Hastaların iyileşme belirtileri tedavinin başladığı tarihden 40-45 yıl sonrası görülmektedir.
- Erken önlem alınmaz ise ölümcül bir hastalığa dönüşebilir.
- Bulaşıcı bir hastalık türüdür ve her insan üzerinde çok yüksek yıkıcı etkilere sahip olabilmektedir.
- Tedavi yöntemi uygularken veya uygulamazdan evvel, hastanın iyileşme isteği önem arz eder. Hastanın iyileşme isteği, tedavinin sonucunu belirler.
- Bazı hastalar, hastalığa bulaştığı halde, bulaşmış hastalığıyla ülkeyi terk etme yoluna gidebilir. Bu normaldir. Ancak tedaviye o ülkede devam edilmesi gerekmektedir.
- Kronikleşen hastalığa ülke dışından müdahele etmek kolay değilse bile çok zordur.
- Kabul görmüş bazı uluslararası yöntemler hastalığın ilerlemesine ve kronikleşmesine katkıda bulunabilir. Ancak, uluslararası müdahaleler bile bu hastalığı tamamen ortadan kaldıramaz.
- Hastaların inanç ve samimiyetleri, iyileşme yönünde atılacak en önemli adımlardan birkaçıdır.
- İnanılmayan ve samimiyetle uygulanmayan tedavi yöntemlerinin başarı şansı yok denecek kadar azdır....!
Orosprozist adlı tezim; hayatın bizatihi içinden geldiği ve sağlam gözlemlere dayandığı için rahatca savunulan bir tezdir. Pençereden dışarı bakıp binlerce örnek vermek mümkündür.
İsim Telif Hakkı Vikipedia: Orosprozist Hastalığı
Uludağ Sözlük