20 Şubat 2012 Pazartesi

FELSEFİK VE SPEKÜLATİF FİNANS


Piyasadaki fiyatların önceden bilinemeyeceğini savunan ekonomistlerle ayni fikirdeyim. 
FELSEFİK FİNANS
  1. Tüm deney (ve deneyimlerimizin) iki zıt kutupta oluştuğunu bilmekteyim- planlı determinist ve düzenli sistemler, ve düzensiz ve tahmin edilemez sistemlerin rastgele stokastik dünyası arasında gidip geldiğini çok iyi bilmekteyim.
  2. Piyasa profesyonelleri/piyasa teorisyenleri ancak kör talih, garip bir kaza veya kimsenin önceden öngörmesi mümkün olmayan hayaller/hareketler peşinde koşup durmaktadırlar.
  3. Piyasa profesyonelleri/piyasa teorisyenleri; şeytan üçgeni modeli ve limonata teorisi çerçevesinde rastgele seyir izlemektedirler.
  4. Piyasa'nın bizleri haklı çıkardığını görmek müthiş bir duygudur. İnsanlar büyük işler yaptıkları zaman böbürlense de, büyük işler çoğunlukla büyük tasarımdan çok ŞANS eseri ortaya çıkmaktadır.
  5. Yatırım oyunu sevişmeye benzer. Vazgeçilmeyecek kadar eğlencelidir. Piyasanın bizleri haklı çıkardığını görmek müthiş bir duygudur.
  6. Piyasa’dan para kazanmak zor değildir. Kaçınılması zor olan şey, paramızı çabuk zengin olma umuduyla, kısa dönemli spekülatif işlemlere yatırmaktır- Rezil İnsan.
  7. Yatırımcılar tarafından (herkesce) bilinen bu ders, her zaman gözden kaçabilir...!
  8. Vahşi piyasalardaki fiyat hareketleri önceden öngörmek, finans piyasalarında kompleks modeller üreterek kar elde etmek fantaziden öteye gitmemektedir. 
  9. Piyasadaki fiyatlar tesadüf eseri oluşmakta ve şans sınırlarının ötesinde bir yerde hareket etmektedir.
Al-satçılar veya grafikçiler hisse loto tahminlerini: 
  • Sofistike finans modelleri, 
  • Yunan sembolleri ve
  • Kompleks istatistiksel ilişkiler kurarak tahmin etmeye çalışılar.
  • Piyasanın dalgalı sularındaki fiyat grafiklerlerini izleyerek hisse senedi ve/veya döviz fiyatlarını önceden tahmin edip ortalamanın üzerinde kâr elde etmeya çalışırlar. 
Grafik okumak ile finans piyasalarından anormal kâr elde edilemez. Romalı kahinler gibi, graf okumakla piyasaları alt edilemez. Grafikçilerin aradığı trendler, röntgen filimleri üzerindeki X-ray ışınlarını gözlemleyen cerrahın gözüyle bakmaya benzer. Grafikçilerin yaratmış oldukları tekniklere/yöntemlere hiçbir entellektüel sempati duyulmaz.

Sonuç: Borsadaki spekülasyon psikolojisi, gerçek dışı bir olayın gerçek tiyatrosudur. 

Savunduğum Tezde Yer Alan Temel Unsurlar:
  1. Fantazi
  2. Tesadüfi Fiyat
  3. Spekülatif işlem(ler)
  4. Kısa Dönemli Bakış Açısı
  5. Determinist ve indeterminist Sistemler
  6. Rastgele Hareketler
  7. Şans
  8. Rezil İnsan
SONUÇ: Para ile oyun olmaz !!!!
    Sözcükler vücudumuzdaki kan gibi canlıdırHakan ÜREM.


    "İnsanlar rakamlara benzer, durumlarına göre değer kazanırlar"- Napolyon Bonapart.