Doğruyu söyleyeni dokuz köyden kovarlar. Bakınız; adımız yanlızca DEV(LET)...! Dağlara bayırlara BAYRAK dikileceğine, köylere-şehirlere BÜSTLER yapılacağına; geçit yerlere, koyu milliyetçi duygularla, DAŞAKLI AT dikileceğine, "SEL FELAKATİ" ve diğer acil önlem plan ve programlarına önem verseydik "sel felaketi" az bir hasarla atlatılabilirdi...! Her toplum hak ettiği gibi yönetilir.
Üzgünüm, ama ne yaptıysak kendi ellerimizle yaptık. Kendi kendimize, içinden çıkılması çok güç, sorunlar yarattık. Yıllarca ganimet (Rant) peşinde koştuk, ona buna kulluk ve köpeklik ettik. Tüm değerlerimizi kaybettik. Toplum olarak hiç bir alanda başarılı olamadık. Bu düzende başarılı olmamız da imkansız değilse bile çok zor. Başa gelen çekilir. Bazı zamanlar felaketler (sel felaketi) doğruları da beraberinde getirebilir...!
Hep milliyetçi duyguların arkasına saklandık; uluslararası standartları (bilim ve teknolojiyi) göz ardı ettik. Rant uğuruna; insan kaynağımızı (ve bilir kişileri) sistem dışı bıraktık; "giden türk, gelen türk" felsefesini benimsedik. Sel felaketi allahın işi değil; bizim yönetişimsizlik işimizdir. Şimdiki nesil, gelecek nesillerin haklarını gasp etmektedir....!
Hastalığın Önlenmesi Üzerine Tavsiyeler/Öneriler:
1. Toplumsal hastalıklarımızın adını doğru koyalım,
2. Toplumsal hastalıklarımızı tanıyalım
3. Toplumsal Hastalıkların ortaya çıkma veya çıkış alanlarını bilelim
4. Toplumsal Hastalıkların Nedenlerini bilelim
5. Toplumsal Hastalıkların tedavisi/önlenmesi için samimi olalım ve uygulamaya geçelim.
Unutmamamız gerekenler;
- Sel felaketi olmak üzere, tüm risk(ler) yanlızca minimize edilebilir tamamen ortadan kaldırılamaz.
- Sözde bilir kişileri değil; bilir kişileri kritik devlet işlerine yerleştirelim. Bunu yaparken devlet adamlarının görev ve sorumluluklarını sınırlayalım. Çünkü, sınırsız güç toplum için tehlikelidir....
- Devlet yönetiminde (kamu hizmetlerinde) toplum yararına , riske odaklı/esaslı yönetişim felsefesini benimseyelim.
-Risk belirsizliği işaret ettiğinden sel felaketinin beklenen kayıp ile ilişkilendirilmemesi gerekmektedir. Beklenen kayıp risk değildir; risk beklenmeyendir, belirsiz olandır.
- Yanlıza bugün değil; gelecek için de yaşam/ortam (yönetişim) felsefesi benimseyelim.
“İnsan akıbetinin efendisi değildir ve hiçbir zamanda olmayacaktır. İnsanın aklı onu daima bilinmeyen ve öngörülmeyen yeni şeyler öğrenmeye doğru götürecektir".
Matematik ve sayıların işin içine girdiği noktada, kişiler olaylara ve sonuçlara mutlak doğruluk olarak bakar.
26 Şubat 2010 Cuma
12 Şubat 2010 Cuma
HASTALIĞIN ADI: GÖSTERİŞ TÜKETİMİ
"Gösteriş tüketimi" hastalığına yakalanmış bir insan taklide, telkine ve tepkiye dayalı bir kültür ve kişilik içerisinde yaşamaktadır.
Hemen belirteyim; gösteriş tüketimi genel olarak insan psikolojisi ile ilgilidir. Gösteriş tüketimi, her kesimden yada sınıftan olan bireylerin gösterişe verdikleri önem ile ilgili bir hastalıktır.
Gösteriş tüketimi Psiko-Ekonomik niteliktedir.
Gösteriş tüketimi ekonomik hastalık gibi görünse de aslında bu psikolojik bir hastalık türüdür.
Gösteriş tüketiminin sonuçları ekonomiktir. Bireylerin gösterişe verdikleri önem ile ilgili psikolojik (kişisel-kültürel) bir hastalıktır.
Gösteriş tüketiminin esas nedenleri:
- Toplumdaki çarpık kültür ve değerler
- Başkalarına kendini beğendirme ve kanıtlama
- Hiç kendisi olmadan, sadece başkaları için yaşamak, başkalarına göre yaşamak
- Başkalarına daha zengin olduğunu gösterme
- Başkalarını taklit ederek tüketmek veya
- Başkalarının takip ve telkini ile tüketim yapmak
- Başkalarının tercihleri esas alınarak tüketim kararları vermek.
Gösteriş tüketiminin etkileri-sonuçları:
Hemen belirteyim; gösteriş tüketimi genel olarak insan psikolojisi ile ilgilidir. Gösteriş tüketimi, her kesimden yada sınıftan olan bireylerin gösterişe verdikleri önem ile ilgili bir hastalıktır.
Gösteriş tüketimi Psiko-Ekonomik niteliktedir.
Gösteriş tüketimi ekonomik hastalık gibi görünse de aslında bu psikolojik bir hastalık türüdür.
Gösteriş tüketiminin sonuçları ekonomiktir. Bireylerin gösterişe verdikleri önem ile ilgili psikolojik (kişisel-kültürel) bir hastalıktır.
Gösteriş tüketiminin esas nedenleri:
- Toplumdaki çarpık kültür ve değerler
- Başkalarına kendini beğendirme ve kanıtlama
- Hiç kendisi olmadan, sadece başkaları için yaşamak, başkalarına göre yaşamak
- Başkalarına daha zengin olduğunu gösterme
- Başkalarını taklit ederek tüketmek veya
- Başkalarının takip ve telkini ile tüketim yapmak
- Başkalarının tercihleri esas alınarak tüketim kararları vermek.
Gösteriş tüketiminin etkileri-sonuçları:
- Rasyonel olmayan tüketicilerin (gösteriş tüketicilerinin) yaygın olduğu bir toplumda, işletmeler arasında rekabet süreci normal olarak işlememesi
- Rekabet işliyor gibi görünse de rekabetin kendisinden beklenilen esas işlevi yapmaması
- Gösteriş tüketimi yapanlarda tüketime dayalı tatmin artışı sağlamadığı gibi üçüncü kişiler üzerinde negatif dışsal etki yaratması veya fayda azaltıcı etki yaratması
- Gösteriş tüketiminin, refah artışı bir tarafa, toplam refahta azaltma yaratması
- Gösteriş tüketiminin artmasına yönelik bir rekabet toplumsal refahı arttırma işlevini yerine getirememesi
- Gösteriş tüketiminin geliştiği ülkelerde, rekabet kültürünün yok olması
- Gösteriş tüketimi eğilimini arttıran her türlü faaliyet, toplumsal refahı ve sağlıklı rekabet sürecini destekleyici sonuçlar yaratmaması.
Kaynak:
1. http://www.rekabet.gov.tr/index.php?Sayfa=sayfahtml&Id=765
11 Şubat 2010 Perşembe
KIBRISIN SATIŞ VE DEVİR SÖZLEŞMESİ
Bu belge kıbrıslıların kaderini belirledi. Zamanın Osmanlı Sultanı Kıbrısı İngilizlere teslim etti. O gün bugündür Kıbrıslılar hayır etmedi...!
THE CYPRUS CONVENTION[1]
Convention of Defensive Alliance Between Great Britain and the Ottoman Empire with Respect of the Asiatic Provinces of Turkey. Signed at Constantinople, 4th June 1878.
Her Majesty the Queen of the United Kingdom of Great Britain and Ireland, Empress of India, and his Imperial Majesty the Sultan, being mutually animated with the sincere desire of extending and strengthening the relations of friendship happily existing between their two Empires, have resolved upon the conclusion of a Convention of Defensive Alliance with the object of securing for the future the territories in Asia of His Imperial Majesty the Sultan.
Their Majesties have accordingly chosen and named as their Plenipotentiaries, that is to say:
Her Majesty the queen of the United Kingdom of Great Britain and Ireland, Empress of India, the Right Honourable Austen Henry Layard, Her Majesty's Ambassador Extraordinary and Minister Plenipotentiary at the Sublime Porte; And His Imperial Majesty the Sultan, His Excellency Safvet Pasha, Minister for Foreign Affairs of His Imperial Majesty; Who, after having exchanged their full powers, found in due and good form, have agreed upon the following
Articles:
Article I
If Batoum, Ardahan, Kars or any of them shall be retained by Russia, and if any attempt shall be made at any future time by Russia to take possession of any further territories of His Imperial Majesty the Sultan in Asia, as fixed by the Definitive Treaty of Peace, England engages to join His Imperial Majesty the Sultan in defending them by force of arms.
In return, His Imperial Majesty the Sultan promises to England to introduce necessary Reforms, to be agreed upon later between the two Powers, into the government and for the protection of the Christian and other subjects of the Porte in these territories.
And in order to enable England to make necessary provision for executing her engagement, His Imperial Majesty the Sultan further consents to assign the Island of Cyprus to be occupied and administered by England.
Article II
The present Convention shall be ratified, and the ratifications thereof shall be exchanged, within the space of one month, or sooner if possible.
In witness whereof the respective Plenipotentiaries have signed the same, and have affixed thereto the seal of their arms. Done at Constantinople, the fourth of June, in the year one thousand eight hundred and seventy‑eight.
(L.S.) A. H. Layard
(L.S.) Safvet
Annex To the Preceding Convention. Signed at Constantinople, 1st July 1878.
The Right Honourable Sir A. H. Layard, G.C.B., and his Highness Safvet Pasha, now the Grand Vizier of His Majesty the Sultan, have agreed to the following Annex to the Convention signed by them as Plenipotentiaries of their respective Governments on the 4th June 1878: It is understood between the two High Contracting Parties that England agrees to the following conditions relating to her occupation and administration of the Island of Cyprus:
I. That a Mussulman religious Tribunal (Mehkeme‑i Sheri) shall continue to exist in the island, which will take exclusive cognizance of religious matters, and of no others, concerning the Mussulman population of the island.
II. That a Mussulman resident in the island shall be named by the Board of Pious Foundations in Turkey (Evkaf) to superintend, in conjunction with a Delegate to be appointed by the British Authorities, the administration of the property, funds, and lands belonging to the mosques, cemeteries, Mussulman schools, and other religious establishments existing in Cyprus.
III. That England will pay to the Porte whatever is the present excess of revenue over expenditure in the island; this excess to be calculated upon and determined by the average of the last five years, stated to be 22,936 purses, to be duly verified hereafter, and to the exclusion of the produce of State and Crown lands let or sold during that period.
IV. That the Sublime Porte may freely sell and lease lands and other property in Cyprus belonging to the Ottoman Crown and State (Arazi Mirie ve Emlak‑i Humayun) the produce of which does not form part of the revenue of the island referred to in Article III.
V. That the English Government, through their competent authorities, may purchase compulsorily, at a fair price, land required for public improvements, or for other public purposes, and land which is not cultivated.
VI. That if Russia restores to Turkey Kars and the other conquests made by her in Armenia during the last war, the Island of Cyprus will be evacuated by England, and the convention of the 4th of June, 1878, will be at an end.
Done at Constantinople, the 1st day of July, 1878.
A. H. Layard
Safvet
Additional Article. Signed at Therapia, 14th August 1878.
The Right Honourable Sir A. Henry Layard, G.C.B. and his Highness Safvet Pasha, Grand Vizier and Minister for Foreign Affairs of His Imperial Majesty the Sultan, having met together this day, have, in virtue of their full powers, signed the following Additional Article to the Convention of the 4th June, 1878, signed by them as Plenipotentiaries of their respective Governments.
It is understood between the High Contracting Parties, without prejudice to the express provisions of the Articles I, II, and IV or the Annex of the 1st July, 1878, that His Imperial Majesty the Sultan, in assigning the Island of Cyprus to be occupied and administered by England, has thereby transferred to and vested in Her Majesty the Queen, for the term of the occupation and no longer, full powers for making Laws and Conventions for the Government of the island in Her Majesty's name, and for the regulation of its Commercial and Consular relations and affairs free form the Porte's control.
Done at Constantinople, the 14th day of August, 1878.
A. H. Layard
Safvet
Agreement Between Great Britain and Turkey for Commuting The Ottoman Crown Property, Revenues, etc. of Cyprus for a Fixed Annual Payment of £5,000.
Constantinople, 3rd February 1879.
It having been agreed between Her Britannic Majesty's Government and that of His Imperial Majesty the Sultan that all the rights reserved to the Ottoman Crown and Government, under Article IV of the Annex to the Convention signed at Constantinople on the 4th of June, 1878, shall be commuted by a fixed annual money payment, the Undersigned, the Right Honourable Austen Henry Layard, Her Britannic Majesty's Ambassador Extraordinary and Minister Plenipotentiary to the Sublime Porte, and his Excellency Alexandre Caratheodory Pasha, His Imperial Majesty's Minister for Foreign Affairs, being duly authorized so to do, hereby declare that:
All property, revenues, and rights reserved to the Ottoman Crown and Government in the said Article IV of the Annex to the Convention of the 4th June, including all revenue derived from tapous, mahloul, and intikal are commuted hereby for a fixed annual payment of 5,000 l. to be made by Her Britannic Majesty's Government to that of His Imperial Majesty the Sultan, every year during the British occupation of Cyprus, to be calculated form the beginning of next financial year.
Done at Constantinople, the 22nd January, 3rd February, 1879.
A. H. Layard
Al. Caratheodory
[1]Found in George Hill. A History of Cyprus: The Ottoman Province The British Colony, 1571‑1948. Vol. 4. Cambridge: The University Press, 1952, pp. 300‑303 and in United Kingdom. Parliament.
Correspondence respecting the convention between Great Britain and Turkey of June 4, 1878. C. 2057. London: Harrison, 1878.
Tragic End
History of the Struggle and Problems in the Cyprus
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)