Doğruyu söyleyeni dokuz köyden kovarlar. Bakınız; adımız yanlızca DEV(LET)...! Dağlara bayırlara BAYRAK dikileceğine, köylere-şehirlere BÜSTLER yapılacağına; geçit yerlere, koyu milliyetçi duygularla, DAŞAKLI AT dikileceğine, "SEL FELAKATİ" ve diğer acil önlem plan ve programlarına önem verseydik "sel felaketi" az bir hasarla atlatılabilirdi...! Her toplum hak ettiği gibi yönetilir.
Üzgünüm, ama ne yaptıysak kendi ellerimizle yaptık. Kendi kendimize, içinden çıkılması çok güç, sorunlar yarattık. Yıllarca ganimet (Rant) peşinde koştuk, ona buna kulluk ve köpeklik ettik. Tüm değerlerimizi kaybettik. Toplum olarak hiç bir alanda başarılı olamadık. Bu düzende başarılı olmamız da imkansız değilse bile çok zor. Başa gelen çekilir. Bazı zamanlar felaketler (sel felaketi) doğruları da beraberinde getirebilir...!
Hep milliyetçi duyguların arkasına saklandık; uluslararası standartları (bilim ve teknolojiyi) göz ardı ettik. Rant uğuruna; insan kaynağımızı (ve bilir kişileri) sistem dışı bıraktık; "giden türk, gelen türk" felsefesini benimsedik. Sel felaketi allahın işi değil; bizim yönetişimsizlik işimizdir. Şimdiki nesil, gelecek nesillerin haklarını gasp etmektedir....!
Hastalığın Önlenmesi Üzerine Tavsiyeler/Öneriler:
1. Toplumsal hastalıklarımızın adını doğru koyalım,
2. Toplumsal hastalıklarımızı tanıyalım
3. Toplumsal Hastalıkların ortaya çıkma veya çıkış alanlarını bilelim
4. Toplumsal Hastalıkların Nedenlerini bilelim
5. Toplumsal Hastalıkların tedavisi/önlenmesi için samimi olalım ve uygulamaya geçelim.
Unutmamamız gerekenler;
- Sel felaketi olmak üzere, tüm risk(ler) yanlızca minimize edilebilir tamamen ortadan kaldırılamaz.
- Sözde bilir kişileri değil; bilir kişileri kritik devlet işlerine yerleştirelim. Bunu yaparken devlet adamlarının görev ve sorumluluklarını sınırlayalım. Çünkü, sınırsız güç toplum için tehlikelidir....
- Devlet yönetiminde (kamu hizmetlerinde) toplum yararına , riske odaklı/esaslı yönetişim felsefesini benimseyelim.
-Risk belirsizliği işaret ettiğinden sel felaketinin beklenen kayıp ile ilişkilendirilmemesi gerekmektedir. Beklenen kayıp risk değildir; risk beklenmeyendir, belirsiz olandır.
- Yanlıza bugün değil; gelecek için de yaşam/ortam (yönetişim) felsefesi benimseyelim.
“İnsan akıbetinin efendisi değildir ve hiçbir zamanda olmayacaktır. İnsanın aklı onu daima bilinmeyen ve öngörülmeyen yeni şeyler öğrenmeye doğru götürecektir".