26 Mayıs 2010 Çarşamba

NİYE BANKACILAR DEĞİŞİME AYAK UYDURMAK ZORUNDADIR ?

Bankacılık, hem sektörel hem de yasa ve düzenleme perspektifi açısından ciddi bir değişim içerisindedir. Bankacılık çok yoğun bir rekabetin yaşandığı bir sektör haline gelmiştir. Bilgisayar ve iletişim alanlarındaki devrimsel değişimler ve gelişmeler bankaların operasyon ve karar alma hızlarını artırmaya zorlamıştır.

Dünya (yeni dünya düzeni) eşi görülmedik bir hızladeğişirken bu değişimin motorlarını iten bileşenler de ayni hızla değişmektedir. Neticede piyasayı iyice anlamadan yapılan faaliyetler ve alınan kararlar haftalar sonra eskiyip güncelliğini yitirebilir hale gelmektedir.

Piyasaya veya günümüz koşullarına ayak uyduramayan bankacılar, felsefeler ve politikalar, güncelliğini yitirmekte, sistem-sektör dışında kalabilmektedirler.

Riskler devamlı olarak değişmekte; bankacılığın risk yönetme işi olduğu daha ön planlara çıkmaktadır. Bu temel kuralı anlamayan/anlamakta güçlük yaşayan bankacılar işleri ile birlikte batarlar veya yönetim kabiliyetlerini kaybederler ve sistem dışına çıkarlar (çıkartılırlar)...!

Bankacılık risk yönetim işidir; risk yönetim sanatıdır. Bu sanattan anlamayan bankacıların bir seçeneği vardır: değişirler ya da değişirler.

Sonuç:
  • Bankanın değerleri net olduğunda, karar alma daha kolay ve etkili olur. Bankanın değerlerini çiğnemiyorsanız, bankanın kurallarını çiğnemenizde bir sakınca yoktur.

  • Kazananlar sadece "vizyon" hakkında konuşmazlar onu uygulamaya da geçirirler.

  • Bankacılık Nedir ? Bankacılık risk yönetim işidir; bankacılık işi riskin yönetilmesidir. Bankacılık risk yönetim sanatıdır.

  • Finansal risklerin yanısıra; bankaların maruz kaldığı en büyük risk, yönetişim felsefesinden kaynaklanan risklerdir...!

  • Bankacılar lisanslandırılmalı; kariyerlerini uluslararası kabul görmüş "mesleki ehliyet" ile belgelendirmeli.