13 Haziran 2017 Salı

BORSA PARADOKSU-3

Grafikçi, uzun vade yatırımcı değil, kısa vadeci trader'dır. Herkesin aynı anda davrandığı bir noktada, hiçbir satın alma veya satış sinyali değer taşımaz.Teknik değerini yitirir.
  1. Tekniz analiz stratejileri eğlendirici ve dinlendirici olabilir, ama gerçek anlamda hiçbir değeri yoktur. 
  2. Teknik analiz son derece değersizdir. Piyasa zamanlaması için teknik analize başvurmak özellikle tehlikelidir.
  3. Borsa analizcileri boğacı kesilmek için her zaman bir neden bulurlar. İstenmeyen satış sözcüğünü çok ender kullanırlar, çünkü mevcut ya da gelecekteki yatırım bankacılığı ilişkilerini tehlikeye sokmayı ya da bilgi almakta güvendikleri kurumsal finans müdürlerini kırmak istemezler.
  4. Yatırımcılar kısa yoldan zengin olma sevdasına düşünce önlerindeki her yemi kapmaya çalışırlar. 
  5. Halk aç gözlü davranmadığı takdirde manipülatörlerin hişbir şansı olmaz. Finans piyasasında ponzi düzeni (sahte reçete !) dolandırıcılık kapsamına girer.
  6. Borsa'nın genelinde Newton Yasası (Yer Çekimi Kanunu) tam tersine işler. 
  7. Borsada, aşağı düşen tekrar yukarı çıkmak zorundadır. Ancak bu tek tek hisse senetleri için her koşulda geçerli olmamakla birlikte, genel olarak (Yer Çekimi Kanunu) borsa için doğrudur.
  8. Finans tarihi, aşırıya kaçan, bolluk içinde yüzen tüm piyasaların sonuçta yer çekimi kanununa boyun eğeceklerini belirtir.
  9. Borsa bir oylama sistemi değil, bir ölçüm sistemidir. Borsada, hisse senetleri gerçeklere göre değil, beklentilere göre satın alınır.
  10. Borsa arz ve talep kanununa göre hareket eder. Medya ise, spekülatif balonların sürekli havada kalmasında önemli bir rol oynar. Para piyasasının bir özelliği de, spekülatif olanakları artıracak bir yöntem gerektiğinde, piyasanın o yöntemi kesinlikle oluşturmasıdır.
  11. Hisse senedi ile ilgili söylentilerin toplumun ilgisini çekecek türden şeyler olduğuna karar vermek için, yanlızca, sezgimizi ve spekülatif duygularımızı kullanabiliriz.
  12. Borsanın hafızası, varsa bile, çok kıttır. Piyasa zaman zaman bir tempo sergilese de, bu güvenilir değildir ve trend izleme stratejileri uygulanırken ortaya çıkan önemli işlem maliyetlerinin üzerine çıkacak kadar uzun sürmez.
  13. Borsada kısa dönemli bir tempo olsa da, işlem maliyetlerini ödeyen bir yatırımcı(lar) bundan yararlanamaz. Grafik üzerindeki bir sonraki hareket, daha önce olanlar temelinde kesinlikle öngörülemez.
Tarih borsada kendini yeniler; ancak bu yenileme geçmişteki fiyat örneklerinden bilgi edinme çabalarını birbirine karıştıran değişik, şaşırtıcı yollardan gerçekleşir. Sonuç: Borsadaki spekülasyon psikolojisi, gerçek dışı bir olayın gerçek tiyatrosudur.